Controleer de vorstgevoelige bollen, knollen en kuipplanten in de winterberging regelmatig op ziekten.

Zorg dat de houten regenton niet kapot vriest. Door een plastic bal in het water te leggen, kunt u dit eenvoudig voorkomen.

Loop nooit over een bevroren gazon. Dit beschadigt het gras onnodig.

Bessenstruiken kunt u stekken door van eenjarige takken delen van 20 cm. af te knippen en deze op een beschutte plek in de grond te steken.

Controleer regelmatig de planten die u afgedekt heeft voor de vorst. Zorg dat er voldoende ventilatie is zodat de planten na de vorstperiode niet verstikken of wegrotten.

Bescherm jonge fruitboomstammen tegen wintervraat door konijnen door er speciale manchetten omheen aan te brengen.

Geef de vogels alleen bij extreem winterweer voedsel. Hang vetbollen of pinda’s op een voor katten veilige plaats en zodanig dat u er van binnen zicht op heeft.

Zorg dat de vijver niet helemaal dichtvriest. Hou een gat open voor aanvoer van zuurstof en afvoer van giftige afvalstoffen die ontstaan door rotting. Sla nooit een wak maar giet kokend water op het ijs.

Zet een bosje riet rechtop in de vijver. Het is dan niet schadelijk als de vijver helemaal dichtvriest. Door de rietstengels kan, bij een volgende vorstperiode, toch nog zuurstofuitwisseling plaatsvinden.

Tulpen kunnen zelfs nu nog geplant worden. Dus, zolang het niet vriest kunt u nog aan de slag...

Maak de nestkastjes alvast schoon voor het voorjaar. Hang nieuwe nestkastjes zo spoedig mogelijk op.

Druiven en kiwi-struiken moeten voor het eind van het jaar gesnoeid worden. Doet u dat later dan is er kans op doodbloeden in het voorjaar.

Sla nooit een wak in het ijs van de vijver; het verschil in de druk is schadelijk voor de vissen. Kokend water op het ijs gieten geeft geen schade.

Maak van braadvet of reuzel en zaden, gedroogde vruchten en havermout zelf vetbollen voor de vogels. Gebruik geen meervoudig onverzadigde margarine.

Bied vogels bij strenge vorst ook drinkwater aan. Span een net of gaas over de waterschaal zodat de vogels niet gaan badderen, ze kunnen dan gemakkelijk doodvriezen.

Bescherm planten in potten tegen strenge vorst door ze tijdelijk in de schuur te zetten. Of zet ze bij elkaar en bescherm ze zolang met dennentakken, stro, afgevallen blad of bubbeltjesplastic.

Maak eens een vogelkerstboom in uw tuin. Versier een spar of conifeer met pindasnoeren, vetbollen en appeltjes of stukjes brood. Zorg wel dat uw kat er niet gemakkelijk bij kan.

Kijk eens wat u aan kerstgroen uit de tuin kunt halen. Niet alleen coniferengroen en hulstbessen maar ook mooie takjes of blad voldoen vaak uitstekend.

Een kerstboom met kluit kunt u het beste in een ruime emmer met aarde zetten. Hou de aarde wat vochtig en zorg dat de luchtvochtigheid in de kamer op peil blijft.

Sneeuw beschermt de planten eronder tegen vorst. Schud een dikke sneeuwlaag van de coniferen om doorbuigen van de takken te voorkomen.
 

Sluit dit venster